Alles wat je moet weten over het chambreren van wijn

Kitchen BODEGA43

Wijn komt het beste tot zijn recht als je haar op de juiste temperatuur drinkt. Dit bereik je door wijn te laten chambreren, oftewel: op kamertemperatuur brengen. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen? We vertellen hier wat je wilt weten over wijn chambreren.

Wat is chambreren van wijn?

Wijn die niet de juiste temperatuur heeft, smaakt en ruikt minder goed dan wijn die wel op temperatuur is. Om dit te bereiken, is het belangrijk om de wijn gecontroleerd op temperatuur te brengen. Dit noemen we chambreren.

De term chambreren is afgeleid van het Franse woord ‘kamer’. We hebben het in dit verband vaak over kamertemperatuur. Toch is dat niet helemaal correct. Van oudsher was de kamertemperatuur rond de 18 °C.  Maar in moderne huishoudens is de gemiddelde kamertemperatuur doorgaans rond de 21 °C en dat is te warm voor wijn, ook voor rode wijn. Daarom is het beter om te zeggen dat je de wijn op temperatuur brengt. Bij rode wijn is dat meestal 15 °C tot 18 °C, afhankelijk van de soort rode wijn die je wilt drinken. Een rode Franse wijn, zoals een Bordeaux, drink je warmer dan bijvoorbeeld een Italiaanse rode wijn of een witte wijn. Lees hier meer over in ons artikel over de ideale temperatuur voor wijn

Hoe lang moet wijn chambreren?

Om optimaal van een wijn te genieten is het belangrijk dat zowel de geur als de smaak optimaal tot hun recht komen. Gedeeltelijk is dit een persoonlijke beleving en beslissing. Waar de een geniet van een wat koelere wijn, kan de ander de voorkeur geven aan een warmere wijn. Meestal serveer je rode wijn iets koeler dan de aanbevolen temperatuur. Na het inschenken neemt de wijn namelijk snel de omgevingstemperatuur aan. Is de wijn in het glas nog steeds aan de koele kant, dan kan je eenvoudig de wijn in je glas iets verwarmen door je handen om de kelk te houden.

Een koude fles wijn op keldertemperatuur, 10 -12 °C, neem doorgaans in 1-2 uur de temperatuur van de omgeving aan. Het is belangrijk dat het opwarmingsproces langzaam gebeurt, dus vermijd het plaatsen naast een verwarmingsradiator. Zo kan de inhoud van de fles langzaam de omgevingstemperatuur aannemen. Wijn die enige tijd heeft gerijpt kan er ook bij zijn gebaat als je tijdens het chambreren de fles alvast opent. Er kan dan langzaam een gedoseerde hoeveelheid zuurstof bij de wijn, waardoor de wijn tijdens het drinken meer geur prijs geeft. Een extreme vorm van zuurstof bij een wijn laten komen is decanteren. Bij (te) jonge wijnen kan dit een grote smaak- en geurverbetering bewerkstelligen, maar bij oude wijnen kan juist het tegenovergestelde gebeuren. Een wijn die jarenlang is afgesloten geweest van zuurstof kan binnen enkele minuten volledig zijn geur en smaak verliezen als je hem decanteert. Decanteer een wijn dus nooit voordat je hem hebt geproefd en jezelf ervan overtuigd hebt dat de wijn de zuurstof shock kan doorstaan.

Hoe lang moet je rode wijn chambreren?

De tijd die een wijn nodig heeft om op temperatuur te komen, is onder andere afhankelijk van het temperatuurverschil tussen de ruimte waar je de fles bewaart en de gewenste drinktemperatuur. Maar reken over het algemeen een tot twee uur, zodat de wijn ook echt de tijd heeft om geleidelijk warmer te worden.

Moet witte wijn ook op temperatuur komen?

Van witte wijn is bekend dat je haar koud drinkt. Dat betekent echter niet dat je witte wijn uit een koelkast drinkt. Een keuken koelkast is meestal rond de 3-4 °C, veel te koud voor witte wijn. Eenvoudige, frisse witte wijn is lekker rond de 8 °C. Oudere witte wijnen van hoge kwaliteit, zoals een grote witte bourgogne, smaken vaak uitstekend op een temperatuur van rond de 12 °C. De temperatuur is dan ook zeker van belang als je witte wijn schenkt. Maar in tegenstelling tot rode wijn laat je witte wijn niet een paar uur van tevoren chambreren. Komt witte wijn uit de koelkast, dan is meestal een kwartier tot een half uur voldoende.

Waar let je op bij het chambreren van wijn?

Neem voldoende de tijd om wijn op temperatuur te brengen. Forceer dit proces niet door de fles naast een warmtebron te zetten, zoals een verwarming. Let bij het op temperatuur brengen van de wijn ook op de soort wijn die je schenkt. Ga er niet vanuit dat alle rode wijnen op dezelfde temperatuur gedronken worden. Het gaat er dus niet alleen om of je rode of witte wijn wilt drinken, maar ook om welk type rode of witte wijn.

Hoe snel kan wijn chambreren?

Goede wijn heeft tijd nodig om te rijpen en op dronk te komen. Voordat je een fles wijn openmaakt, neem je daarom ook de tijd om de wijn te warmen. Reken op een paar graden opwarming per half uur voor het chambreren. Een fles die in een koude ruimte heeft gelegen, heeft dan een paar uur nodig. Heb je daar geen tijd voor of vind je het prettig om de wijn direct op de juiste temperatuur te schenken? Dan is een wijnklimaatkast een goede oplossing.

Het voordeel van wijn chambreren met een wijnklimaatkast

In een wijnklimaatkast stel je de gewenste temperatuur voor het bewaren van je wijn in. De meeste wijnklimaatkasten zijn verdeeld in verschillende zones, waarbij je per zone de optimale temperatuur bepaalt voor de wijnen die je wilt bewaren. Het is dan niet nodig om de wijn een paar uur van tevoren tevoorschijn te halen, tenzij je de wijn voor het inschenken nog even wilt laten ademen. Benieuwd naar meer? Bekijk onze wijnklimaatkast bestsellers!

Temperatuurzones 1
Breedte (mm) 397
Hoogte (mm) 515
Diepte (mm) 535
Energielabel G
369.00
Temperatuurzones 2
Breedte (mm) 395
Hoogte (mm) 875
Diepte (mm) 555
Energielabel G
849.00
Temperatuurzones 2
Breedte (mm) 595
Hoogte (mm) 820
Diepte (mm) 580
Energielabel G
1,499.00