Bij het kiezen van de juiste combinatie tussen wijn en spijs geldt dat de wijn en het eten zich bij elkaar op hun gemak moeten voelen: de wijn mag het eten niet overheersen en het eten mag de wijn niet overheersen. Dat geldt ook voor het uitkiezen van lekkere wijn bij ossenhaas. Er moet sprake zijn van harmonie. Rode wijn bij rood vlees is een vuistregel, maar de ene rode wijn is de andere niet.
Wat zijn aandachtspunten voor de beste wijn bij ossenhaas?
Niet iedereen weet waar je op moet letten bij het kiezen van de beste wijn bij ossenhaas. Het begint simpelweg bij het gerecht, de ossenhaas zelf. De ossenhaas speelt de hoofdrol, dus we kijken eerst naar de aard van het vlees. Ossenhaas is wat steviger en intenser van smaak dan gevogelte, vis en menig ander soort vlees. Vanwege dit intense karakter vraagt ossenhaas om een wat intensere wijn. Goede voorbeelden van intense rode wijnen zijn een Cabernet Sauvignon, een Chianti Riserva of een krachtige Shiraz. Deze wijnen hebben wat meer tannine en een vol karakter dat goed past bij de intense smaak van ossenhaas.
Tannine geeft in de mond een wat stroef gevoel als je een tanninerijke wijn drinkt zonder erbij te eten. Tannine bindt zich echter aan de eiwitten in het vlees, waardoor een tanninerijke wijn bij rood vlees zachter overkomt en beter tot zijn recht komt dan zonder vlees. De tannine is nodig om de smaak van het vlees te temmen. De intense smaak van bovengenoemde wijnen past dan ook goed bij de intense smaak van het vlees, dus voilà: je hebt een heerlijke combinatie!
Rood vlees, rode wijn en wit vlees, witte wijn?
Het is een oude vuistregel die in grote lijnen nog steeds opgaat. Nieuwe kookstijlen, vaak beïnvloed vanuit verre landen en nieuwe smaakcombinaties vragen om nuancering van de vuistregel. Sommigen gaan extreem en willen graag witte wijn met ossenhaas combineren. Hoewel je moet drinken wat je lekker vindt, is dit in de meeste gevallen geen goed idee. Het is met name de intensiteit waarop een gebakken ossenhaas een witte wijn overheerst. Past witte wijn dan nooit bij ossenhaas? Als je het echt wilt proberen en je hebt toevallig een paar flessen in je wijnklimaatkast liggen, dan kan je er best eens een oude, houtgerijpte volle witte Meursault uit de Bourgogne aan wagen. Maar wees eerlijk, voor een dergelijke respectabele en kostbare wijn zijn betere combinaties te bedenken.
Inspiratie en tips
Om de beste wijn bij ossenhaas uit te kiezen, kijk je eerst naar de hoofdlijn van je gerecht en de bereiding. De smaak van ossenhaas is intens. Afhankelijk van de bereidingswijze en de eventueel toegevoegde saus kan je kiezen voor een wijn die wat rijper of juist wat jonger is of die wat hoger of juist lager in de zuren zit.
Lekkere wijn voor gebakken of gegrilde ossenhaas
Bij gebakken of gegrilde ossenhaas schieten ronde, kruidige maar krachtige rode wijnen recht in de roos. Denk bijvoorbeeld aan een rode Bordeaux, die met zijn rijke smaken en stevige tannines goed past bij de gegrilde aroma’s van het vlees. Rode alternatieven zijn bijvoorbeeld een Italiaanse Chianti riserva of een gerijpte Brunello di Montalcino, een Saint Emilion, Châteauneuf du Pape, een syrah uit de noordelijke Rhône of een mooie Rioja reserva of Ribera del Duero reserva. Kort samengevat, neem de mooiste gerijpte rode wijn uit je kelder.
Welke wijn past er bij carpaccio van ossenhaas?
Aan een wijn bij carpaccio van ossenhaas worden heel andere eisen gesteld. Carpaccio van ossenhaas is rauw vlees. Het smaakprofiel van rauw vlees is eerder fris dan rijp. Die frisse toon moet ook gezocht worden in de wijn. Daarnaast is de smaakintensiteit van carpaccio lager dan van gegrilde ossenhaas. Probeer dan ook een lichtere, jonge en fruitige rode wijn bij carpaccio van ossenhaas. Denk bijvoorbeeld aan een jonge Chianti, een jonge merlot uit Zuid- Frankrijk of eventueel een volle Beaujolais of zelfs een volle rosé uit de zuid Franse Provence. Vermijd de zware rode wijnen die het juist bij gebakken ossenhaas goed doen.
Zorgvuldigheid is de helft
Wijnen zijn net als mensen. Heb je een lange of een onrustige reis gemaakt, dan ben je toe aan rust voordat je je dagelijkse ritme weer oppakt. Zo is het ook met wijn. Een wijn is gebaat bij rust. Heb je de voor jou beste wijn bij ossenhaas gekozen, geef hem dan ook de rust en aandacht die hij verdient. Dus heb je van je vakantie een paar mooie flessen meegenomen, dan geef je de wijn een paar weken rust voordat je hem opent bij je ossenhaas. De beste plaats om wijn tot rust te laten komen of lange tijd te bewaren is niet naast de open haard in de woonkamer of in een keukenkastje, maar op een koele, donkere plaats met een constante temperatuur.
Een wijnkoelkast biedt de oplossing
Een wijnkast is specifiek ontworpen om wijn te bewaren onder perfecte omstandigheden. In een wijnkast komt wijn tot rust en als je wilt, dan kan een goede wijn er in alle rust vele jaren rijpen om zo al zijn kwaliteiten te ontplooien. Verwen daarom je wijncollectie en jezelf en kijk eens verder op onze website in ons ruime assortiment wijnkoelkasten. Al onze koelkasten zijn ontworpen met het oog op kwaliteit en duurzaamheid. Nu alleen nog even geduld hebben en ontkurken. Proost!