Hoe lang kun je prosecco bewaren?

BODEGA43 at sea scaled

Nederlanders drinken steeds meer prosecco. Hoewel prosecco een druif is, wordt in de volksmond met het woord prosecco een Italiaanse mousserende wijn bedoeld, gemaakt van de gelijknamige druif. Prosecco is al enkele jaren een populair drankje op feesten, borrels, en tijdens Oud en Nieuw. Terecht. Want de Italiaanse bubbels zijn een lekker én betaalbaar alternatief voor cava en champagne. Prosecco bestaat als frizzante met wat minder koolzuur en als spumante met wat meer koolzuur. De houdbaarheid van beide varianten is vergelijkbaar, al is een goede prosecco spumante iets langer houdbaar dan de meeste prosecco’s frizzante. 

Elk jaar komen er nieuwe aantrekkelijk geprijsde prosecco’s bij. Maar hoe lang kan je prosecco eigenlijk bewaren? En mag je een open fles prosecco enkele dagen later nog opdrinken? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over hoe lang en hoe je prosecco kunt bewaren.

Hoe lang kun je prosecco bewaren?

De maximale bewaartijd van prosecco bedraagt 1 tot 2 jaar, naargelang de kwaliteit, merknaam, prijsklasse en bewaarcondities. Wil je een optimale smaakbeleving? Drink prosecco dan binnen het jaar op. In tegenstelling tot prosecco zijn de meeste champagnes langer houdbaar. Zo zijn er soorten die tot wel vijftien jaar houdbaar zijn. Dit komt onder andere doordat deze champagnes van een andere druivensoort gemaakt zijn. Dat je prosecco minder lang kan bewaren kan ook een voordeel zijn, aangezien je hiermee een goede reden hebt om snel weer te genieten!

Hoelang kun je prosecco dicht bewaren?

Een ongeopende fles prosecco kun je over het algemeen 1 tot 2 jaar bewaren. Rond de feestdagen en met Oud en Nieuw schiet de verkoop van prosecco de lucht in. Supermarkten en slijterijen spelen hier handig op in met allerlei promoties. Maar is het ook interessant om een voorraadje in te slaan voor later? Best wel. Tenminste, als je ze op de juiste manier bewaart.

Hoe moet je prosecco dicht bewaren?

Om optimaal te genieten van je Italiaanse aperitivo, is het belangrijk dat je je prosecco op de juiste manier bewaart. Een gesloten fles prosecco bewaar je bij voorkeur liggend op een koele en donkere plaats. Denk bijvoorbeeld aan een wijnkoelkast of een kelder. Prosecco drink je koud, op 5-8 graden. Zo zijn je bubbels lekker fris.

Waarom moet je prosecco eigenlijk altijd liggend bewaren? Omdat de kurk dan in contact blijft met de wijn. Kurk is namelijk een delicaat natuurmateriaal. Als de kurk uitdroogt, krimpt de kurk en kan het koolzuur ontsnappen, waardoor prosecco zijn bubbels en charme verliest. Bewaar je gesloten flessen dus altijd liggend. Zo blijft de kurk vochtig en sluit ze de fles goed af.

Hoe moet je prosecco open bewaren?

Na het openen van de fles drink je de prosecco bij voorkeur zo snel mogelijk op. Eens geopend zal het koolzuur in de prosecco namelijk langzaam verdwijnen. Zo verliest je prosecco zijn sprankelende bubbels en frisse smaak. Niet getreurd. Je kan een geopende fles prosecco, mits niet meer dan half leeg, nog steeds 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Een lage temperatuur vertraagt namelijk het verlies van koolzuur. Belangrijk daarbij is dat je de open fles prosecco nu wél rechtop bewaart met een kurk of andere afsluiting zodat het koolzuur niet kan ontsnappen en dat je er niet mee schudt. Bovendien voorkom je dat de prosecco langs de afsluitstop weglekt. Gebruik zeker geen vacuümpomp, want daarmee trek je alle koolzuur uit je prosecco.

Is de vriezer een goede koelmethode voor mijn prosecco?

Wil je snel je prosecco koud krijgen? Dan kan de diepvriezer in noodgevallen een uitkomst bieden. De gemiddelde vriezer heeft tenslotte een temperatuur van -18 graden Celsius. Maar pas op!
Een diepvriezer koelt razendsnel, maar niet zonder risico. Koolzuur is niet oplosbaar in ijs. Dus als je je fles vergeet en de wijn bevriest, dan is je prosecco rijp voor de gootsteen.

Daarnaast zijn de delicate aroma’s en smaken van prosecco kwetsbaar voor plotse verandering in temperatuur. De bubbelwijn kan zelfs zijn karakteristieke fruitige smaak kwijtraken. Tot slot neemt bevroren wijn meer plaats in dan vloeibare wijn. De fles kan dus barsten. Een gebarsten fles bubbels in de vriezer is geen mooi zicht. De beste manier van snel koelen zonder risico is door een fles prosecco in een emmer met ijs te zetten.

De voordelen van een wijnkoelkast voor prosecco

Wil je prosecco lang dicht bewaren? Zorg dan dat de temperatuur niet schommelt. Temperatuurwisselingen kunnen de bubbels namelijk aantasten en de smaak blijvend veranderen. Een wijnkoelkast garandeert een constante temperatuur. Daarnaast stel je met een wijnkoelkast nauwkeurig de temperatuur in. Zo krijg je de perfecte bewaarcondities voor je prosecco.

De ideale serveertemperatuur voor deze mousserende wijn is ongeveer 6 à 8 graden Celsius. Bij deze temperatuur komen de Italiaanse feestbubbels helemaal tot hun recht. De UV-bescherming van een wijnkoelkast zorgt ervoor dat licht de smaak en kleur van je prosecco niet aantast. De constante luchtvochtigheid voorkomt ondertussen dat de kurk stop uitdroogt. Zo ben je zeker dat de prosecco niet gaat oxideren. Wil je investeren in een feestelijke selectie mousserende wijnen zoals prosecco? Behoud en verbeter dan de kwaliteit en smaak van je bubbels met een wijnkoelkast.