ideale temperatuur wijn

IDEALE BEWAARTEMPERATUUR WIJN

Wijn heeft rust en een constante bewaartemperatuur nodig. Door de geluidsarme en lage vibratie van de compressor van BODEGA43 komt wijn geheel tot rust.

Hoe warmer je wijn bewaart, hoe sneller hij rijpt. Ontwikkelt een wijn langzamer, dan zal hij uiteindelijk meer drinkgenot geven. De exacte bewaartemperatuur is minder belangrijk, zolang het maar constant is. De ideale bewaartemperatuur als je wijn vele jaren wilt bewaren is 10 – 12 graden Celsius. Dat geldt zowel voor witte- als voor rode wijn. Maar ook bij iets hogere temperatuur kan je wijnen uitstekend laten rijpen.

De juiste serveertemperatuur is wat gecompliceerder omdat die voor elke wijn anders is. Maar met een BODEGA43 met 2 temperatuurzones kan je alle kanten uit. Eén zone op bijvoorbeeld 12 graden voor het serveren van witte wijnen en het bewaren van zowel witte- als rode wijn en één zone op 16-18 graden voor het serveren van rode wijn. Naar wens kan je zelf de voor jou beste temperatuur instellen al naar gelang de wijnen die je graag drinkt.

Vaak worden wijnen verkeerd geserveerd. Zo wordt een rode wijn vaak op kamertemperatuur bewaard, echter komt de geur en smaak van rode wijn het best tot zijn recht bij een temperatuur van 18 graden Celsius.

Serveertemperaturen van rode wijn

  • Frisse, fruitige, lichte en soepele wijnen: 14-16 °C
  • Volle, kruidige, vrij complexe wijnen: 16-18 °C
  • Krachtige, geconcentreerde, robuuste wijnen: 16-18 °C
  • Weelderige, zoete rode wijnen: 16-18 °C

Serveertemperaturen van witte wijn

  • Fruitige, frisse, halfdroge witte wijnen: 7-9 °C
  • Champagne en mousserende wijnen: 8-10 °C
  • Frisse, lichte, fruitige, droge witte wijnen: 8-10 °C
  • Rose wijnen: 8-10 °C
  • Weelderige, zoete witte wijnen: 10-12 °C
  • Volle, aromatische, droge witte wijnen: 10-12 °C
  • Zeer volle, complexe, droge witte wijnen: 12 °C

temperatuur wijnklimaatkast

De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 14- 18 graden Celsius. Dit is afhankelijk van de soort rode wijn. Wij adviseren je de witte wijn op een temperatuur van 7- 12 graden Celsius te bewaren. Tot slot is het slim om de rode- en witte wijn vooraf te koelen, omdat de wijn in het glas nog iets zal opwarmen nadat hij uit de wijnklimaatkast komt.