Riesling is een wit druivenras dat veel wordt verbouwd in de Franse Elzas en grote delen van Duitsland. Riesling is het meest veelzijdige druivenras dat we kennen. Mits goed gecultiveerd en aangeplant op de juiste bodem, levert Riesling de mooiste wijnen die we op deze aardbol kunnen vinden. Riesling wijn staat bekend om zijn aromatische kracht, het hoge zuurgehalte, mineraliteit en finesse.
De druiven van Riesling zijn klein, maar desondanks kan de opbrengst hoog zijn. Dat gaat echter ten koste van de kwaliteit. Door in een vroeg stadium een deel van de druiven weg te knippen, wordt de opbrengst gecontroleerd. Voor het maken van kwaliteitswijnen mag de opbrengst voor Riesling niet meer dan 50 hl per hectare bedragen.
Riesling wijn
Er zijn wel grote verschillen tussen Riesling wijn en Riesling wijn. Een mooie Riesling wijn is lichtvoetig, nerveus, verfijnd en nobel. Zowel in Duitsland als in de Elzas is Riesling de druif die dé topwijnen levert. De verscheidenheid in zowel smaak als kwaliteit is echter groot. Eenvoudige Riesling wijn met opbrengsten van 100 hl per hectare geven met name in Duitsland wijnen die licht zoetig zijn met een beetje zuur, redelijk geurig, maar niet al te veel smaak. Riesling wijn van leisteen bodem en met lage opbrengsten kan echter ook beendroog en ongekend subtiel zijn met ragfijne zuren en een enorme concentratie. Ook is Riesling uitermate geschikt om zeer zoete wijnen te maken zoals Eiswein, van druiven die in bevroren toestand zijn geoogst of Trockenbeerenauslese (in Frankrijk: Sélection de grain nobles) waarvoor de druiven één voor één worden geoogst wanneer zij het stadium van overrijpheid hebben bereikt.
Riesling spätlese
De voornaamste druif van het wijngebied is Riesling, waarvan wijnen worden gemaakt in verschillende niveaus van strak droog tot heel erg zoet. Deze spätlese zit er met zijn 47 gram restsuiker per liter precies er tussen. De term spätlese komt van het Duitse woord ‘spät’ dat ‘laat’ betekent.
Riesling druif
De populaire druiven van Riesling zijn zeer flexibele druiven uit de regio van de Moezel. Het is één van de weinige druiven die in een koele klimaat van de Moezel en de noordelijke Rijnstreek tot bloei komt. De Riesling druif kan ook ook prachtig rijpen als hij tussen de Shiraz en Cabernet begint te groeien. Riesling produceert vooral droge wijnen, maar ook heerlijk delicate en opwindende, en uiterst zoete wijnen die jouw gehemelte doordrenken en de geest versterken. Riesling is ook een massaproduct, saai, af en toe zelfs flauw, omdat Riesling bij velen een massaproduct dient te zijn, en dus niet de aandacht en toewijding ontvangt die de riesling druif verdient.
Riesling witte wijn
De mooiste wijnen van Riesling zijn niet alleen complex en boeiend, er zijn maar weinig wijnen die langer mee kunnen dan de zoete wijnen van Riesling uit Duitsland. Voor een zoete Riesling wijn zoals een Auslese, (Trocken) beerenauslese of Eiswein is een leeftijd van 20 – 40 jaar normaal. Dit soort wijnen wordt in uiterst kleine hoeveelheden gemaakt en (door de betere producenten) alleen in geschikte jaren. De combinatie van zoet en zuur in een zoete Riesling zorgt voor een perfecte balans.
Geschiedenis van de Riesling wijn
In oude boeken en literatuur rond 1500 komen de woorden Riesling wijn al voort. Deze witte druif komt voort uit de gouais blanc druif (waar onder andere ook de chardonnay en pinot noir van afstammen), en vindt zijn oorsprong rondom de rijnoevers in Duitsland en de Elzas in Frankrijk. Met deze geschiedenis wordt Riesling wijn ook wel de “de koningin van de druiven” genoemd!
Riesling Sylvaner
De combinatie van Riesling en Sylvaner kom je in Duitsland regelmatig tegen, maar onder een iets andere benaming. Vaak worden Riesling en Sylvaner namelijk niet zozeer gemengd, maar wordt een kruising van Riesling en Sylvaner gebruikt. Deze druif gaat door het leven als Müller Thurgau. In het wijngebied Franken is dit het belangrijkste druivenras voor kwaliteitswijnen.
Wat eten bij riesling?
Door de frisse zuren is Riesling een volmaakte wijn voor de begeleiding van verfijnde vissoorten zoals forel, zalm e.d., maar ook Coq au Riesling is niet te versmaden. Om maar te zwijgen over de beroemde choucroute, zuurkool op Elzasser wijze, klaargemaakt met ham, worstjes, gerookt varkensvlees en natuurlijk gestoofd in Riesling. Je kan ook een Amarone wijn drinken bij gerookt varkensvlees.
Riesling bij welk gerecht?
Dit alles geeft de veelzijdige gebruiksmogelijkheden aan van Riesling als begeleider van gerechten. Tot slot smaakt Riesling goed bij pittige (Aziatische) gerechten. Dit komt doordat je pittig eten als minder scherp ervaart. Na het diner is het belangrijk om je wijnen allemaal op de juiste temperatuur te bewaren. Een inbouw wijnklimaatkast in je keuken is voor elke wijnliefhebber een lust voor het oog en geeft je keuken een extra luxe uitstraling!
Optimaal genieten van Riesling wijn: Serveertemperatuur, kooktips en glaswerk!
- Serveertemperatuur van Riesling wijn: Riesling is een lichtvoetig, nerveus en verfijnde wijn. De beste serveertemperatuur voor eenvoudige Riesling wijn is ongeveer 8 graden. De betere Riesling wijn kan je serveren op 10 – 12 graden om de aroma’s en complexiteit meer tot expressie te laten komen. Het is zonde om de wijn nog warmer te drinken, Riesling wijn verliest dan zijn frisheid en balans.
Riesling wijn smaak
- Wijn-spijscombinaties: Door de frisse zuren is Riesling een volmaakte wijn voor de begeleiding van verfijnde vissoorten zoals forel, zalm, maar ook Coq au Riesling is heerlijk. De ultieme combinatie volgens de Fransen is Riesling met de beroemde choucroute, zuurkool op Elzasser wijze, klaargemaakt met ham, worstjes gerookt varkensvlees en natuurlijk gestoofd in Riesling.
- Glaswerk passend bij Riesling wijnen: Het glaswerk dient smal en hoog te zijn om de zuren en fruit in de wijn optimaal tot zijn recht te laten komen. Een glas van Zwiesel zou een goede combinatie zijn met een Riesling. Heb je een echt bijzondere Riesling? Overweeg dan voor de gelegenheid een Riesling glas van Riedel of van Zalto aan te schaffen.
- Bewaren van jouw Riesling wijnen: Net als de meeste wijnen ontwikkelt een Riesling wijn zich het beste bij een temperatuur van 10 – 12 graden. Is de temperatuur constant en jouw Riesling wijn van hoge kwaliteit, dan kan je hem jarenlang bewaren en wordt jouw Riesling mooier en mooier. Denk bijvoorbeeld aan een BODEGA34 wijnklimaatkast, een hoogwaarde wijnklimaatkast met 2 temperatuurzones voor zowel rode, als witte wijnen voor een optimale bewaartemperatuur.