De complete gids voor wijnsoorten en -stijlen

Wijnsoorten

Wijnsoorten

Wanneer je wordt geconfronteerd met een grote wijnkaart of een plank vol flessen, kan de wereld van wijn overweldigend complex lijken. Het helpt om bij de basis te beginnen, hier is onze eenvoudige wijngids voor de soorten en stijlen wijn die je waarschijnlijk in een bepaalde wijnwinkel of restaurant zult tegenkomen handig en praktisch voor. Om te beginnen kunnen bijna alle wijnen worden gegroepeerd in een van de drie ‘types’ – stil, versterkt of mousserend.

Welke wijnsoorten zijn er?

1: Stille wijnen

Simpel gezegd, een stille wijn is elke wijn die niet mousserend is. Dit is verreweg de grootste categorie wijn – de meeste wijnen die je kunt bedenken zijn nog steeds wijnen, dus we moeten ze verder indelen in stijlen om ze beter te begrijpen.

Kleur – wit, rood of rosé?

Witte wijnen worden meestal gemaakt van witte druiven. De meeste hebben een bleke citroenkleur, maar sommige zien er dieper van kleur en meer goudkleurig uit.

Voorbeelden van witte druiven:

  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc
  • Riesling

Startende witte wijnen voor beginnende drinkers: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Riesling.

Wat eet je bij witte wijn?

Voedselcombinaties: Witte wijn past het beste bij lichtere gerechten, zoals gevogelte, vis en andere zeevruchten, curries, taco’s, kaas, salade, popcorn en patat Pro-tip: Chill witte wijn voor het drinken om de smaken naar voren te brengen.

Temperatuurzones 1
Breedte (mm) 397
Hoogte (mm) 515
Diepte (mm) 535
Energielabel G
369.00
Temperatuurzones 2
Breedte (mm) 395
Hoogte (mm) 875
Diepte (mm) 555
Energielabel G
849.00
Temperatuurzones 2
Breedte (mm) 595
Hoogte (mm) 820
Diepte (mm) 580
Energielabel G
1,499.00

Wijnsoorten: rode wijnen

Rode wijnen moeten gemaakt zijn van zwarte druiven. Ze krijgen hun diepere rode kleur en monddrogende ‘tannines’ van de druivenschillen, die tijdens de fermentatie in contact worden gehouden met het sap.

Voorbeelden van zwarte druiven:

  • Malbec
  • Pinot Noir
  • Cabernet Sauvignon

De meeste roséwijnen krijgen ook hun kleur door ‘contact met de huid’ met zwarte druiven, maar meestal voor een veel kortere tijd dan voor rode wijnen, vandaar hun bleker roze kleur. Roséwijnen worden meestal het best geserveerd als witte wijn – gekoeld, in kleinere glazen.

Startende rode wijnen voor beginnende rode wijn drinkers: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Zinfandel, Chianti, Beaujolais

Wat eet je bij rode wijn?

Combineer rode wijn met hartige gerechten met rood vlees, zoals BBQ-ribben, hamburgers en biefstuk, pasta en pizza.

Pro-tip: het is het beste om rode wijnen op of iets lager dan kamertemperatuur te drinken. Dit komt omdat als je rode wijn koelt, de tannines die erin zitten bitter worden.

Temperatuurzones 1
Breedte (mm) 397
Hoogte (mm) 515
Diepte (mm) 535
Energielabel G
369.00
Temperatuurzones 2
Breedte (mm) 395
Hoogte (mm) 875
Diepte (mm) 555
Energielabel G
849.00
Temperatuurzones 2
Breedte (mm) 595
Hoogte (mm) 820
Diepte (mm) 580
Energielabel G
1,499.00
Welke wijnsoorten zijn er

De body van de wijnen– licht, medium of vol?

‘Body’ verwijst naar het algehele gevoel van de wijn – hoe mond vullend het is.

Wijnen met een lichte body voelen meestal delicaat en verfrissend aan als ze worden geproefd. Ze maken geweldige aperitieven, maar kunnen soms worden overweldigd door krachtig smakende gerechten.

Voorbeelden van lichte wijnen:

  • Italiaanse Pinot Grigio
  • Wijnen uit de Beaujolais-streek van Frankrijk

Volle wijnen hebben doorgaans intense smaken en een hoger dan gemiddeld alcoholgehalte. Ze hebben de neiging om je mond te bedekken en voelen stroperig aan als ze worden geproefd en kunnen meestal goed bij rijke en smaakvolle gerechten passen.

Voorbeelden van volle wijnen:

  • Eiken Chardonnay uit warme, zonnige klimaten zoals Californië
  • Rode wijnen gemaakt van de druivensoort Cabernet Sauvignon.
Temperatuurzones 1
Breedte (mm) 397
Hoogte (mm) 515
Diepte (mm) 535
Energielabel G
369.00
Temperatuurzones 2
Breedte (mm) 395
Hoogte (mm) 875
Diepte (mm) 555
Energielabel G
849.00
Temperatuurzones 2
Breedte (mm) 595
Hoogte (mm) 820
Diepte (mm) 580
Energielabel G
1,499.00
wijnsoorten rood

Zoete wijnsoorten

Zoetheid – droog, medium of zoet?

Zoetheid verwijst naar de hoeveelheid suiker in de wijn. De meeste wijnen zijn droog, wat betekent dat ze helemaal niet zoet smaken. Sommige wijnen hebben een beetje zoetheid bij het proeven – deze worden vaak medium genoemd.

Zoete wijnen, vaak ‘dessertwijnen’ genoemd, zijn wijnen waarbij zoetheid de overheersende smaak is. Deze wijnen passen vaak goed bij zoete desserts of zoute kazen.

 Voorbeelden van zoete wijnen:

  • Sauternes uit Frankrijk
  • Tokaji uit Hongarije
  • Port (let op – dit is ook een versterkte wijn, zie hieronder).

Aromatische wijnsoorten

Andere belangrijke stilistische termen, zoals aromatisch.

Aromatisch – deze term wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar een wijn die intense aroma’s van bloemen of kruiden afgeeft. Deze kunnen wit of rood zijn, hoewel de meeste aromatische wijnen wit zijn. De gebruikte druivensoort(en) en de wijnbereidingsmethode zijn de sleutel om te bepalen hoe ‘aromatisch’ een wijn is.

Voorbeelden van aromatische druivensoorten:

  • Riesling
  • Gewürztraminer
  • Viognier

Wijnsoorten: wijn van eikenhout

Oaky/Oaked – dit verwijst naar een wijn die is gemaakt van eikenhout, traditioneel door het te laten rijpen in een eikenhouten vat. Na enige tijd krijgt de wijn smaken van het geroosterde hout – denk aan vanille, geroosterd brood en kruiden. Eikenrijping kan ook body aan een wijn toevoegen.

Voorbeelden van eikenhoutige wijnen:

  • Crianza, Reserva en Gran Reserva Rioja (Spanje)
  • Enkele stijlen van Chardonnay
  • De meeste wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon
wijn van eikenhout

Mousserende wijnsoorten

Mousserende wijnen zijn koolzuurhoudend omdat er koolstofdioxide in zit. Deze extra sprankeling is perfect voor feestelijke gelegenheden en deze wijnen zijn uitstekende geschenken en aperitieven. Zorg ervoor dat u mousserende wijnen goed gekoeld serveert – dit zal helpen om ze langer bubbelend te houden als ze eenmaal zijn geopend.

Er zijn veel verschillende mousserende wijnen te ontdekken. Elk heeft zijn eigen specifieke smaken, bepaald door welke druivensoort(en) worden gebruikt en waar ze worden verbouwd, hoe de wijn wordt gemaakt en hoe deze rijpt.

Voorbeelden van mousserende wijnen:

  • Champagne (Frankrijk)
  • Cava (Spanje)
  • Prosecco (Italië)
  • Crémant (Frankrijk)

Wat eet je bij mousserende wijn?

Voedselcombinaties met mousserende wijnen: Licht voedsel, zoals zachte kazen, zeevruchten, inclusief gerookte zalm en garnalen, salade, vers fruit en popcorn.

Starterskeuze voor startende drinkers van mousserende wijn: Champagne, Prosecco.

Pro-tip: Heb je je ooit afgevraagd waarom champagne altijd in hoge, slanke glazen wordt geserveerd? Dit komt omdat dit soort glazen helpt om de temperatuur en de bubbels van mousserende wijn vast te houden. Goed om te weten: Mousserende wijnen worden genoemd naar de regio waar ze worden geproduceerd, zoals de provincie Champagne in Frankrijk.

Versterkte wijnsoorten

Een versterkte wijnsoort is een wijn waaraan extra alcohol is toegevoegd, in de vorm van een neutrale sterke drank. Ze hebben meestal tussen de 15-22% alcohol per volume.

Een van de belangrijkste historische redenen voor het versterken van wijn was om het te versterken (‘versterken’ betekent ‘versterken’) zodat het langer vers blijft, voordat antioxidanten en antibacteriële middelen goed werden begrepen.

Er bestaan ​​een groot aantal verschillende soorten versterkte wijn. Alle poorten zijn bijvoorbeeld zoet, terwijl de meeste sherrystijlen droog zijn. Sommige versterkte wijnen smaken erg fris en fruitig, terwijl andere intense hartige en nootachtige smaken hebben. De diversiteit aan versterkte wijnstijlen is fascinerend en zeker het ontdekken waard.

Voorbeelden van versterkte wijnen:

  • Haven (Portugal)
  • Sherry (Spanje)

Startende versterkte wijnsoorten: Port, Sherry, Madeira, Marsala

Wat eet je bij versterkte wijnen?

Voedselcombinaties: Gebakken gerechten zoals taarten, chocolade, kaas, noten en andere desserts. Goed om te weten: Versterkte wijnen hebben een hoger alcoholgehalte dan andere wijnen.

Aanbieding!
Original price was: €2,545.00.Current price is: €2,145.00.
Temperatuurzones 2
Energielabel G
749.00
Temperatuurzones 2
Breedte (mm) 598
Hoogte (mm) 1700
Diepte (mm) 685
Energielabel G
2,250.00
Temperatuurzones 2
Breedte (mm) 380
Hoogte (mm) 870
Diepte (mm) 605
Energielabel G
999.00
Temperatuurzones 2
Breedte (mm) 555
Hoogte (mm) 885
Diepte (mm) 523
Energielabel G
1,699.00
Temperatuurzones 1
Breedte (mm) 555
Hoogte (mm) 450
Diepte (mm) 523
Energielabel G
1,099.00